Het laat zich al raden: ‘Doodgewoon’ is een podcast over, jawel, de dood. Twee gewezen studenten humanistiek voelden vanuit hun eigen ervaringen dat de dood nog lang niet uit de taboesfeer gehaald is en sloegen de handen in elkaar. Zo zijn ze wel, die Nederlanders, lekker […]
Over de kracht van poëzie is al veel gezegd. Woorden kunnen helen, troosten, verbinden. Voor wie geen taal vindt of erin verloren loopt, kan zoiets simpel als een gedicht net dàt zijn waardoor een ervaring hanteerbaar wordt. Of (mede)deelbaar. Eigenlijk zijn dichters toch een beetje de […]
Iedereen gaat anders met rouw om. Voor Filip betekende het ongeluk van zijn vriend het begin van een vreemde fascinatie met de dood. RELAAS is een podcast over waargebeurde verhalen, door productiehuis Na Ons De Zondvloed.
Hilde Frateur werkt met lied, muziek en leeft met beelden. Net voor de corona crisis heeft ze enkele mooie Nederlandstalige liederen geschreven en opgenomen.
Blijf in uw kot... Veel opa’s en oma’s verlangen naar hun kleinkinderen. Maar het mag nu even niet. Opa Reny Vatteroth schreef er een liedje over, voor zijn kleindochter Axelle. Op de muziek van ‘Mag ik dan bij Jou’ van Claudia De Breij.
De Grens is een podcast die Thijs Tollenaar maakt over zijn broer Rutger die onverwacht overleden is. Elke aflevering is een audioverhaal waarmee hij het portret van zijn broer ineen puzzelt en praat over rouw, verlies maar vooral over de draad weer oppakken.
Aan het woord is Carl Geubbelmans met De dag die er al is. Als filosoof gaat hij graag op zoek naar woorden met een diepere betekenis
Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. In de vierdelige podcastreeks ‘Ik mis je’ van NPO Radio 1 vertellen Angela, Joachim, Laura en Lies aan Manu hoe zij omgaan met verlies en gemis in hun leven.
In haar podcast ‘Anders Nabij’ praat Eva Droogmans (Radio 2) met vijf gezinnen die een kind hebben verloren. Zij vertellen over het verlies, over wie hun zoon of dochter is geweest en over hoe zij hun leven daarna terug weer wat richting hebben kunnen geven. “Ja, er is verdriet. Maar er is vooral liefde. En heel veel veerkracht”.
“Je moet rouw niet verwerken, maar overleven”, dat zegt Manu Keirse in Knack. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 geeft hij nog meer waardevol rouwadvies.
Muziek werkt helend voor degenen die achterblijven na het verlies van een dierbare. DeMens.nu en de huizenvandeMens bundelden een aantal nummers die jou troost kunnen bieden in tijden van verdriet.
Caroline Pauwels is rector van de Vrije Universiteit Brussel. Op radio 1 ging ze samen met luisteraars op zoek naar hartverwarmende nummers. Haar thema: liedjes over verdriet die meteen ook troost brengen. Beluister 'De zomer van Caroline Pauwels' hieronder.
Het Belgische duo Fauve Debuysscher en Dimitri De Smet - beter bekend als Unexpected Visitors - interpreteert op geheel eigen manier muzikale klassiekers.
Elisa is vierentachtig jaar en verliefd… op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?
Waarom? Het is misschien wel dé meest gestelde vraag als het gaat over zelfdoding. Radiomaker en docent Eva Moeraert zoekt uit in haar podcastreeks waarom haar toenmalige vriend Bjorn 22 jaar geleden uit het leven stapte.
Maar wat is dat eigenlijk, depressie, verdriet, pijn? Kunnen, moeten, of mogen we er iets aan doen?