#woordenvantroost wil verschillende doelgroepen een hart onder de riem steken. Ze willen mensen verbinden, troost bieden, samenhorigheid opwekken en nog veel meer. Wij, studenten aan UGent, wouden ons steentje hieraan bijdragen. 

Via het delen van een google formulier via onze sociale media probeerden wij een beeld te krijgen van hoe onze omgeving troost vindt en wat ze troost biedt in moeilijke periodes. Daarnaast zijn we zelf bestaande lijstjes gaan opzoeken in verband met rouwen en verlies. Ook zijn we zelf gaan nadenken welke muziek, film… ons helpt in deze tijden.  De combinatie van eigen ervaringen en ervaringen van anderen geeft dit geheel een grote variatie, ideaal voor een heterogeen doelpubliek.

Bij het luisteren van een podcast krijg ik altijd een warm gevoel. Het is een moment om volledig te ontspannen en op te gaan in een verhaal of boodschap. Het is altijd verwonderlijk hoe goed de sprekers in de podcast onder woorden brengen wat je zelf ook denkt en voelt. Bij deze categorie hebben we ons gefocust op mensen die moeilijkheden ervaren op verschillende vlakken. Om iedereen te laten weten dat hij/zij niet de enige is die het wel eens moeilijk heeft. We krijgen in de podcasts te horen wat deze mensen doen en welke tips zij hebben. We gaan luisteren naar omgaan stress, omgaan met verlies, verhalen van geïnterneerden en nog zoveel meer

  1. Eva ontmoet__ (Studio Brussel)

Eva ontmoet__ bundelt unieke, persoonlijke en inspirerende verhalen. Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo ontmoet durvers en doeners in haar favoriete café in Brussel. Ze praat met mensen met een mening, een inzicht of een aanstekelijke motivatie.
→ Eva ontmoet Eveline: Eveline is 25 jaar. Door een moeilijke thuissituatie verbleef ze vanaf haar 13e in een open jeugdinstelling. Vandaag zet Eveline zich zelf in voor jongeren in een soortgelijke situatie.
→ Eva ontmoet Robi: Robi (23) werd geboren met twee dove ouders. Hij groeide op in stilte en kwam pas op zijn twaalfde in contact met muziek.

2. Radio Begijnenstraat

De geïnterneerden van ‘vleugel F’ van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat maken radio die geen radio is. ‘De vleugel Fou’, zoals hij in een aflevering genoemd wordt, is de plek waar (psychisch zieke) daders hun straf uitzitten. Radio Begijnenstraat is een mix van losse flarden uit interviews, van woordkunst zonder voice-over, van mooie muziek, van alles en niets tegelijk.- iTunes en Soundcloud.

3. Depodcastpsycholoog
Waarom leerde niemand je ooit hoe je moet omgaan met stress, hoe je een vriend kunt troosten, of hoe je in godsnaam stopt met het continu checken van je Instagram? De Podcast Psycholoog helpt je op die momenten dat het leven je even niét toelacht. In elke aflevering bespreken we een belangrijk psychologisch thema en geven we tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven – spotify

4. Orentroost
5 professionals uit het Vlaamse muzieklandschap praten in dialoog over hoe en op welke manier muziek troost kan bieden. -Spotify

5. Bespreekbaar
Vind kalmte in een wereld die schreeuwt. Mentale gezondheid bespreekbaar maken – Spotify

6. In mijn hoofd
Kijken in verschillende hoofden: van een afasiepatiënt, van een blinde persoon, doof persoon, verliefd persoon, iemand met het syndroom van Gilles de la Tourette… – spotify

Sari Van Haute & Amelie Limpens

Reageer