#woordenvantroost wil verschillende doelgroepen een hart onder de riem steken. Ze willen mensen verbinden, troost bieden, samenhorigheid opwekken en nog veel meer. Wij, studenten aan UGent, wouden ons steentje hieraan bijdragen. 

Via het delen van een google formulier via onze sociale media probeerden wij een beeld te krijgen van hoe onze omgeving troost vindt en wat ze troost biedt in moeilijke periodes. Daarnaast zijn we zelf bestaande lijstjes gaan opzoeken in verband met rouwen en verlies. Ook zijn we zelf gaan nadenken welke muziek, film… ons helpt in deze tijden.  De combinatie van eigen ervaringen en ervaringen van anderen geeft dit geheel een grote variatie, ideaal voor een heterogeen doelpubliek.

Lezen op zich kan een grote troost zijn. Boeken troosten, boeken begrijpen. Soms hebben boeken je volledig door. Het doet je van de werkelijkheid afdwalen en je werkt je in een nieuwe wereld in. Of het kan de perfecte verwoording zijn van wat je zelf meemaakt of meegemaakt hebt. In de boeken die we opgelijst hebben staat troost centraal. Naast ontroerende verhalen, bevat het ook gidsen om om te gaan met verlies. Ze ontlokken vaak een traan, maar ook zeker een glimlach.

  1. Vele hemels boven de zevende

Vele hemels boven de zevende is een fantastisch mooi verhaal. Het boek kent vijf hoofdpersonages, die afwisselend het ik-perspectief vormen. Lou (12), Eva (36), Elsie (42), Casper (46) en Jos (71) nemen je mee in de beslommeringen van hun dagelijks leven. Liefde en verdriet, trouw en ontrouw en grootse (familie)geheimen spelen de hoofdrol. De personages gaan ieder voor zich het gevecht aan met met elkaar én met zichzelf. Volhouden en blijven proberen lijkt de boodschap. Deze familiekroniek wordt gekenmerkt door een bijzonder mooie poëtische schrijfstijl. Het boek staat boordevol quotes om je vingers bij af te likken. Een inspiratiebron voor het leven, lijkt me. Tegelijkertijd gaan de emoties diep.

2. Reeks 7 zussen – Lucinda Riley

De zeven zussen is een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

3. Dat wat je meekrijgt –  Claire Bidwell Smith

U bent 25 en allebei uw ouders zijn al overleden. Hoe gaat u daar als dochter mee om? Bidwell Smith is psychotherapeut en gespecialiseerd in rouw. Én ze is ervaringsdeskundige. In haar boek omschrijft ze hoe ze probeert het verlies van beide ouders een plek te geven. En hoe ze haar leven weer oppakt. Haar verhaal is eerlijk, oprecht en zonder opsmuk geschreven. Geen tranentrekker, maar een zeer herkenbaar en geloofwaardig boek.

4. Vingerafdruk van verdriet – Auteur: Manu Keirse

Hoe leeft u verder nadat u iemand heeft verloren? Bestsellerauteur Keirse gaat in op al die emoties. En op de ‘waarom-vraag’ die rouwenden zichzelf stellen, een vraag die volgens hem bijdraagt aan tot verwerkingsproces. Ook geeft Keirse handige tips, bijvoorbeeld hoe u de feestdagen goed doorkomt. Vingerafdrukken van verdriet is een handig hulpboek voor rouwenden. En hun ondersteuners.

5. Hoe verloopt de rouwverwerking? – Auteur: Arthur Poelspel

U beseft wel hoe u verder moet, maar soms is het lastig. U stort zich op uw werk om emotie te vermijden. Of u heeft zoveel pijn dat u er niet in slaagt uw plaats in het alledaagse leven te hervinden. Poelspoel beschrijft hoe die rouwverwerking verloopt. Door de pijn, schuldgevoelens en boosheid heen kan de rouwende, in een soms langdurig proces, zijn ingestorte leven weer opbouwen. Praktisch en zeer herkenbaar boek voor hulpverleners en nabestaanden.

6. Helpen bij verlies en verdriet – Manu Keirse
Kierses boek is het resultaat van vijftig jaar onderzoek en luisteren naar mensen. “Verlies en verdriet staan om de hoek in ieders leven.”

7. Resilient grieving – Lucy Hone

Na de dood van haar twaalfjarige dochter Abi, werden Hone en haar familie verteld dat het vijf jaar zou duren om over haar dood heen te komen. “Ik had geen vijf jaar. Ik had twee zoons van veertien en zestien die me nodig hadden.” Haar motto werd: ‘Verlies niet wat je hebt aan wat je hebt verloren.”

7. Optie B – Sheryl Sandberg, Adam Grant

Sandberg noemt in haar boek (geschreven na de dood van haar echtgenoot) de mensen die rouw bij de naam durven noemen ‘openers’. Mensen die dat niet durven, mensen die jouw verdriet meteen op zichzelf betrekken, mensen die veroordelend zijn, noem ik zelf ‘de eenzaamheidsverdubbelaars’.

8. Consolations – David Whyte

“The ultimate touchstone of friendship is witness, the equal privilege of being granted the sight of the essence of another, to have walked with them and to have believed them, and sometimes just to have accompanied them for however brief a span, on a journey impossible to accomplish alone.”

9. Je bent jong en je rouwt wat – Lisanne van Sadelhoff

Lissanne zat met haar moeder op de bank een komedie te kijken toen haar moeder ineens zei: “Als ik er niet meer ben, ga jij zeker een boek schrijven, hè?”

Nadat haar moeder jong stierf, wist Lisanne zeker dat er een handboek zou zijn over rouwen; een stap voor stap uitleg hoe het zou moeten. Die was er niet. Dus schreef ze zelf een boek over rouwen, en over hoe er geen stap voor stap handboek kán zijn: “Rouw is een wezen dat maar wat doet. Het enige dat ik kon doen, was meedeinen op de grilligheid ervan. In die zin had ik geen idee waar ik mee bezig was, of hoe het moest. (Nog steeds niet, eigenlijk.)”.

10. Ze zeggen dat het overgaat… – Johan Maes & Evamaria Jansen

Het boek is geschikt voor mensen die iemand verloren hebben, hun naasten die willen steunen en voor hulpverleners die zich verder willen bekwamen in het vak van rouwbegeleiding. Als rouwende weet je vaak zelf niet wat je overkomt en mijn ervaring is ook dat mensen vaak echt niet weten hoe ze je bij moeten staan, ook al willen ze dit wel. In dit boek over rouw vind je herkenning en inzichten in emoties en gedrag waarmee je te maken hebt in een rouwproces. Ook legt het boek uit dat rouwen niet perse loslaten betekent, maar dat het een zoekproces is naar een andere manier van vasthouden. Het is een uniek proces en het ontwikkelt zich in de loop van ons leven. Het wordt een onderdeel van jezelf. Ook al draag je het verlies je leven mee, het betekent niet dat je minder gezond of veerkrachtig bent.

11. Tranen van liefde – Dagboek van een weduwnaar – Tim Overdiek

Dit is een prachtig dagboek van een man en vader van 2 zonen, die het eerste jaar van rouw beschrijft, na het overlijden van zijn dierbare echtgenote Jennifer. Het staat vol met emoties die zo eerlijk beschreven zijn, dat je meteen met Tim Overdiek en zijn jongens meeleeft. Als lezer ervaar je haast zélf alle gevoelens van de schrijver en word je helemaal meegezogen in het rouwproces. Tim Overdiek verwoordt als geen ander hoe je als gezin het eerste jaar na een tragisch overlijden overleeft. Ook nadat het boek uit is, blijft het je nog lang bij. Een absolute aanrader omdat het een zeer leerzame en indringende getuigenis is, maar het biedt mensen die in een soortgelijke situatie verkeren ook veel troost en herkenning.

12. Zinvol rouwen – Kitty Vromen

Kitty, moeder van vier volwassen kinderen, vertelt in een intiem autobiografisch verhaal hoe ze het sterven en de dood van haar zoon Robin ervaart en hoe door zijn dood het leven in haar en om haar heen radicaal verandert.  Ze vertelt op indringende wijze dat alle pijnlijke gevoelens een open blik vereisen. Als je je gevoelens toestaat, als je open staat om de pijn te ervaren, brengt je dit een enorme stap verder in zelfkennis en in bewustzijn. Dit boek is geschikt voor iedereen die met rouw en verlies te maken heeft, maar mensen die hun kind verloren hebben of zullen gaan verliezen zullen hier veel herkenning in vinden.

Deze lijst is slechts een beperkte selectie van boeken die troost en steun kunnen geven.

Als je op onderstaande link klikt vind je een overzicht van vele andere boeken die je steun kunnen bieden.

Ook bestaat er een pagina op pinterest die boeken en films over troost samenbrengt. Deze biedt een grote variatie voor jong en oud.

Sari Van Haute & Amelie Limpens

Reageer