#woordenvantroost wil verschillende doelgroepen een hart onder de riem steken. Ze willen mensen verbinden, troost bieden, samenhorigheid opwekken en nog veel meer. Wij, studenten aan UGent, wouden ons steentje hieraan bijdragen. 

Via het delen van een google formulier via onze sociale media probeerden wij een beeld te krijgen van hoe onze omgeving troost vindt en wat ze troost biedt in moeilijke periodes. Daarnaast zijn we zelf bestaande lijstjes gaan opzoeken in verband met rouwen en verlies. Ook zijn we zelf gaan nadenken welke muziek, film… ons helpt in deze tijden.  De combinatie van eigen ervaringen en ervaringen van anderen geeft dit geheel een grote variatie, ideaal voor een heterogeen doelpubliek.

Wanneer je eens volledig wil ontspannen voor tv, is een goede film een must. We gingen voor jou op zoek naar films die een houvast bieden, die een traan laten vloeien of een glimlach tevoorschijn halen. Naast films die je op je eentje kunt kijken, gingen we ook op zoek naar films voor het hele gezin. Een familiefilm met een tikkeltje humor is dan ook ideaal voor een avondje samen. Eventueel met wat hapjes, een drankje en een film uit onze selectie voor gezinnen maken we er een gezellige avond van. Verder hebben we ook documentaires, romantische en verliesfilms die gemakkelijk alleen bekeken kunnen worden. We vonden ook enkele nieuwe films die zeker de moeite waard zijn te kijken!

  1. Instant family

Mark Wahlberg en Rose Byrne spelen in deze komedie een echtpaar dat drie kinderen adopteert. Al snel beseffen ze dat ze niet weten waar ze aan zijn begonnen. Wanneer Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, beslissen ze te adopteren. Na de ontmoeting met een 15-jarige opstandige tiener (Isabela Moner) en haar jongere broer en zus, gaan ze in een mum van tijd van 0 naar 3 kinderen. Nu is het aan Pete en Ellie om de kneepjes van het ouderschap onder de knie te krijgen, met alle hilarische gevolgen vandien.

2. We’re the millers

Het is de goden verzoeken om uitvoerig op drugs gecontroleerd te worden: als onverzorgde dertiger in je eentje vanuit Mexico de Verenigde Staten in proberen te rijden. Probleem voor David Clark. De slonzige kruimeldealer zonder vrienden of familie moet in korte tijd een grote lading wiet over de grens heen zien te smokkelen. Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen, dus komt hij met het idee om zich als een braaf gezinnetje in een camper voor te doen. Nu alleen nog de familieleden. Een stripper in geldnood, een punkmeisje van de straat en een sukkelige knul uit de buurt blijken daar allemaal wel voor te porren te zijn. De familie Miller kan op vakantie!

3. The Karate kid

Spottend wordt Dre The Karate Kid genoemd, waarna hij door de pestkoppen in elkaar getrapt wordt en in de kreukels op de grond belandt. De trucjes die hij heeft geleerd van televisie zijn op het schoolplein blijkbaar niets waard. Hier in China is namelijk niemand onder de indruk van die karatekunstjes, want de gemiddelde scholier heeft naast een stapel huiswerk een gezonde dosis kung-fu tot zijn beschikking. Wanneer blijkt dat de pesterijen aanhouden, wendt Dre zich tot een klusjesman die hem de fijne kneepjes van de vechtsport wil bijbrengen. Want: kung-fu gaat niet over rake klappen uitdelen, maar over beheersing en zelfvertrouwen.

4. A Dog’s Way Home

‘A Dog’s Way Home’ vertelt het hartverwarmende avontuur van Bella. Bella is een hond die gescheiden raakt van diens eigenaar Lucas, een student geneeskunde en vrijwilliger in een ziekenhuis. Bella dient een reis van 400 mijl af te leggen om thuis te komen en weet onderweg vele harten te stelen.

5. Pan

Je moet niet het Peter Pan verhaal verwachten dat je al kent, de film Pan is van andere versie! Pan speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het jongetje Peter zit in een weeshuis in Londen en wacht op het moment dat zijn moeder hem komt ophalen. Ze komt maar niet maar Peter blijft hopen. In het weeshuis heeft hij één vriend: Nibs.


6. De Harry-Potter-reeks

Harry Potter en de Steen der Wijzen, de eerste film van de filmreeks.Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen in 1997 voor het eerst in Engeland en is het eerste deel van een zevendelige reeks.

Wereldwijd werden ruim 500.000.000 boeken verkocht in 69 verschillende talen en in 200 verschillende landen. Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

7. Niet schieten

In Niet schieten wordt de bijzonder gewelddadige overval van 9 november 1985 op een filiaal van de warenhuisketen Delhaize in Aalst door de Bende van Nijvel gereconstrueerd. De film behandelt de impact op David Van de Steen, toen een jongen van negen jaar, die de overval overleefde maar in de overval zijn vader, moeder en zus verloor.

8. The Book of Henry

‘The Book of Henry’ volgt een alleenstaande moeder met twee zonen, waarvan er een hoogbegaafd is. Henry, de oudste zoon, begint gevoelens te ontwikkelen voor zijn buurmeisje. Vervolgens werkt hij samen met zijn jongere broertje Peter aan een plan om haar te redden van het misbruik door haar vader.

9. Miracle in cell N0.7

Yong-Goo is de trotse vader van Ye-Seung, maar heeft een mentale achterstand. Wanneer hij op een dag valselijk beschuldigd wordt van de moord op een meisje, wordt hij levenslang opgesloten. In de cel redt hij So Yang-Ho van een bendeleider en deze belooft hem te helpen met alles wat hij maar wenst. Yong-Goo wenst zijn dochter weer eens te kunnen zien…

10. Hachiko

Hachiko is een trouwe hond die dagelijks zijn baas naar het station brengt en vervolgens weer opwacht. Maar als zijn baas op een dag niet terugkomt, komt Hachiko negen jaar lang op hetzelfde tijdstip naar het station om op zijn baas te wachten. Tijdens zijn zwerftochten op het station en door de omgeving komt hij in contact met omwonenden en werknemers.

11. Back To The Future (1)

In deel 1 reist de 17-jarige Marty McFly per ongeluk terug naar het jaar 1955 met de tijdmachine van dr. Emmett Brown. In 1955 verstoort hij daardoor de ontmoeting tussen zijn vader en moeder. Tot overmaat van ramp blijkt ook nog eens dat er geen plutonium is voor een tijdreis, waardoor Marty vast lijkt te zitten in het verleden. Marty krijgt hulp van de 1955-versie van Dr. Brown en werkt met hem een plan uit om terug te keren naar 1985. Maar voordat hij dit kan, moet hij zijn ouders weer bij elkaar zien te krijgen, anders zal hij nooit geboren worden.

12. Forrest gump

De film vertelt het verhaal van de simpele Forrest Gump (Tom Hanks). Zijn lage IQ weerhoudt hem er niet van om een grote rol te spelen bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Zo zien we hem in Vietnam vechten, Elvis en JFK ontmoeten, enzovoorts. Tussen deze gebeurtenissen door komt hij eens in de zoveel jaar zijn grote liefde Jenny (Robin Wright) tegen.

13. Safe haven

De jonge, mysterieuze Katie arriveert in het kleine dorpje Southport in North Carolina. Haar plotse komst roept bij de hechte community vragen op over haar verleden. Katie lijkt vastbesloten om te voorkomen een persoonlijke band op te bouwen, totdat een reeks gebeurtenissen ervoor zorgt dat ze in twee relaties getrokken wordt: een met Alex, een weduwnaar en winkeleigenaar met twee jonge kinderen, en met haar alleenstaande buurvrouw Jo. Ondanks haar terughoudendheid raakt ze in toenemende mate betrokken bij Alex en zijn familie. Maar zelfs als ze verliefd wordt blijft ze worstelen met het duister geheim dat haar blijft achtervolgen.

14. Vele hemels boven de zevende

Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar dolverliefde zus. Ze is kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Want achter haar brede glimlach en overdosis begrip, groeit een knagende eenzaamheid. In “Vele Hemels” vechten vijf personages meer met zichzelf dan met elkaar, in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.

15. Love actually

De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken, terwijl de zoon tot over z’n oren verliefd is op een klasgenote.

16. 1917

Zoals de titel al doet vermoeden, speelt 1917 zich af in het jaar 1917; een van de bloedigste jaren van de Eerste Wereldoorlog. De film speelt zich af tijdens de Derde Slag om Ieper, ook bekend als de Slag om Passendale. We volgen de twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake. Zij moeten zich achter de vijandelijke linies wagen om een bataljon te waarschuwen dat op het punt staat in een val te lopen. Als ze de waarschuwing niet op tijd overbrengen, zullen alle 1600 mannen in dat bataljon (waaronder ook de broer van Blake) de dood vinden. Een race tegen de klok dus, dwars door vijandelijk grondgebied…

17. Les misérables

De film werd geïnspireerd door de rellen in de Parijse buitenwijken in 2005. Stéphane is een jonge politieman die Cherbourg heeft verlaten om zich aan te sluiten bij de anticriminaliteitsbrigade in Montfermeil waar er grote spanningen zijn tussen de diverse groepen in de wijk. Wanneer hij samen met zijn ervaren collega’s Chris en Gwada een arrestatie wil verrichten, komen ze in de problemen.

18. Judy

Renée Zellweger is de legendarische Judy Garland in de gelijknamige speelfilm Judy. Nadat haar carrière in Amerika op een laag pitje is komen te staan, reist Judy in 1968 af naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows. Hiermee hoopt ze genoeg geld te verdienen om een stabiel leven te kunnen creëren voor haar kinderen die in Amerika zijn achtergebleven. Judy leeft al sinds dat ze een kindster was op medicijnen en drank. Er zijn mensen die van haar proberen te profiteren wanneer zij in de war is en juist simpelweg gelukkig wil zijn met haar gezin en haar eigen keuzes wil maken. Ondersteund door de bekende liedjes, waaronder ‘Somewhere Over the Rainbow’, vertolkt Renée op indrukwekkende wijze de rol van deze grootsheid en laat zien hoe fragiel en kwetsbaar Judy Garland heeft geleefd.

19. De familie Claus

De film draait rond Jules Claus, vertolkt door het jonge acteertalent Mo Bakker (bekend van de serie “Zie Mij Graag”), die niet houdt van Kerstmis. Na het overlijden van zijn vader wil Jules niets meer te maken hebben met de “mooiste tijd van het jaar”. Op een dag ontdekt hij dat zijn grootvader, gespeeld door Jan Decleir, de enige echte kerstman is. De traditie blijkt al jaren in de familie te zitten.

20. Intouchables

De film vertelt het verhaal van Philippe, een vrijwel geheel verlamde aristocraat van middelbare leeftijd, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de banlieue van Parijs, en de bijzondere vriendschap die ontstaat tussen deze twee.

21. PS. I Love You

Gerry verzint de meest romantische manieren om na zijn dood in het leven van zijn vrouw te blijven, en nee, niet in de vorm van een geest.

22. Extremely Loud & Incredibly Close

Oskar verliest zijn vader bij de aanslag op de Twin Towers in Amerika. Op een dag vindt hij per toeval een sleutel in een vaas die van zijn vader is geweest. Oskar begint vervolgens een grote zoektocht door New York, zal hij het slot vinden waar de sleutel op past?

23. Up

Ja, ook de Disney Pixar’s Up gaat over verlies. Carl ontmoet op een dag Ellie, en de twee are meant to be. Ze worden dolverliefd, trouwen en worden samen oud in het huis waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Ze willen graag kinderen en reizen als echte avonturiers. Als Ellie onvruchtbaar blijkt, sparen ze alsnog met verdriet door voor de droomreis die ze toch nog samen willen maken. Totdat Ellie overlijdt. Carl blijft vol verdriet achter. Hij weigert uit zijn huis te gaan en maakt duizenden heliumballonnen aan zijn huis vast, waardoor het verandert in een luchtschip. Dan ontmoet hij Russel, een jonge scout, en beleeft hiermee een hoop avonturen om alsnog zijn reis naar de paradijswaterval te maken.


24. The Lovely Bones

The Lovely Bones gaat over de 14-jarige Susie Salmon die wordt vermoord. Vanuit een tussenwereld tussen hemel en aarde ziet ze hoe haar familie omgaat met dit tragische verlies. Haar vader wilt wraak op de moordenaar en haar moeder heeft veel moeite om het verlies te verwerken. Kunnen ze ervoor zorgen dat de moordenaar wordt opgepakt?

25. My Sister’s Keeper

Anna is een donorbaby. Dat betekent dat zij geboren is om lichaamsdelen af te staan aan haar zieke zus Kate wanneer zij die nodig heeft. Dit klinkt heel naar, maar Anna en Kate hebben een super goede band samen. Wanneer Anna besluit dat ze dit niet meer wil doen, kan hun moeder Sara (Cameron Diaz) hier heel slecht mee omgaan. Schrik niet als je overdreven hard in je zakdoek moet snuiten tijdens de film, dat hebben wij namelijk allemaal gedaan.

26. Marley and Me

Marley is iedereens favoriete labrador. Hoewel de hond ook super irritant kan zijn voor zijn baasjes John en Jennifer, wil je hem voor geen goud missen. Oh, en er is ook een boek van. A Dog’s Journey is trouwens ook een leuke hondenfilm.

27. The Fault in Our Stars

Hazel is ziek en draagt een zuurstoftank bij zich, Gus is ook ziek en heeft een beenprothese. Ze worden smoorverliefd en samen maken ze grappen over hun situatie, maar ze weten beiden dat ze niet oud gaan worden. Doordat jij dat vanaf minuut één ook al weet, kijk je 126 minuten lang met tranen in je ogen en kippenvel op je armen naar dit romantische liefdesverhaal.

28. Charlie St. Cloud

Charlie (Zac Efron) moet dealen met de dood van zijn jongere broertje Sam. Hij heeft een hele speciale band met Sam, want hij kan hem zelfs nog zien. Als er een meisje in zijn leven komt, moet hij kiezen tussen Sam of zijn nieuwe liefde.

29. Now Is Good

Tessa (Dakota Fanning) heeft leukemie en zal niet lang meer te leven hebben. Daarom stelt ze een bucket list op met alle dingen die ze nog heel graag zou willen doen. Ze ontmoet vervolgens de knappe Adam (Jeremy Irvine) en gaat met hem samen op avontuur om haar bucket list af te gaan. Maar dit verloopt niet zonder problemen …

30. Collateral Beauty

Howard (Will Smith) zit volledig in de put na het verliezen van zijn dochtertje. Zijn collega’s ontdekken dat hij brieven schijft aan ‘Death’, ‘Love’ en ‘Time’. Ze maken een plan om hem in het echt te laten praten met deze elementen en ontdekken onverwachts dat het Howard helpt bij het genezingsproces.

31. Inside out

Inside Out van Disney Pixar neemt je mee op een dolle reis door de geest om het antwoord op die vraag te vinden. In Headquarters, het controlecentrum in de geest van de 11-jarige Riley, zijn vijf emoties hard aan het werk onder leiding van de opgewekte optimist Plezier. Terwijl ze samenwerkt met haar collega-emoties Angst, Woede, Afkeer en Verdriet, wil zij ervoor zorgen dat Riley vooral gelukkig blijft.”

Kortfilms

Cucli (2016, Xavier Marrades, 17 minuten)
Een ontroerend portret van een man die het verlies van zijn vrouw verwerkt door een innige band met een duif.

The Fish Tamer (2014, Roger Gómez, Dani Resines, 23 minuten)
De Spaanse Francesc Roig Toqués verlangt een leven lang naar de zee, maar kan er door zijn zieke gestel niet komen. Dus verzamelt hij de zee om zich heen: scheepsmodellen, objecten, foto’s, en een vijver met vissen. Een goede vriend ontvangt na zijn overlijden een brief met de laatste wens van Francesc.


If anything happens I love you (Will McCormack en Michael Govier, 12 minuten)
Rouwende ouders proberen om te leren gaan met een grote leegte nadat ze hun kind hebben verloren tijdens een tragische schietpartij op school. Het drama verandert hun leven volledig. Een verhaal dat de ondraaglijke pijn die men kan voelen en de veerkracht van de menselijke geest naast elkaar zet.

Sari Van Haute & Amelie Limpens

Reageer