Welkom bij mijn nieuwe Business-blog

Waarom bleef je niet voor mij?

Het is een vraag waarbij je bloed stolt en je hart breekt. Zeker als ze gesteld wordt door een kind. Milou Gevers verloor zelf haar moeder aan zelfdoding en trekt zoveel jaar later als jonge documentairemaker op pad om met 4 kinderen te praten over het verlies van hun ouder. Het leverde een prijswinnende HUMAN-film […]

‘Drie dagen’ – een beklijvende podcast over euthanasie

Elvire heeft al heel wat meegemaakt. Ze lijdt en ze ziet geen uitweg. Ze wil niet dood, maar ze wil ook zo niet verder. Alleen: niets lijkt te helpen, ze krijgt haar pijn maar niet tot een dragelijke proportie. Euthanasie is voor haar een verlangen. Waardig en rustig afscheid te mogen nemen van het leven […]


Mijn blog volgen

Krijg nieuwe content direct in je mailbox.

Latest news

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur.

Het is een vraag waarbij je bloed stolt en je […]
Elvire heeft al heel wat meegemaakt. Ze lijdt en ze […]
Tijd voor aanstekelijke, muzikale parodieën op bekende nummers! Het thema? Corona natuurlijk!
fotografische rituelen bij leven en dood
-een troostend verhaal over liefde… OP zijn veertigste wandelde Franz […]
Woordkunst van de Dartele Dichter op Instagram
Het laat zich al raden: ‘Doodgewoon’ is een podcast over, […]
TED-talks veroveren langzaam maar zeker het internet. Het zijn korte […]
De komiek en acteur Ricky Gervais, is van vele markten […]
Stiftgedichten zijn een heel creatieve en visuele vorm van poëzie. […]
‘The school of life’ is een populair concept dat over […]
Over de kracht van poëzie is al veel gezegd. Woorden […]
Iedereen gaat anders met rouw om. Voor Filip betekende het ongeluk van zijn vriend het begin van een vreemde fascinatie met de dood. RELAAS is een podcast over waargebeurde verhalen, door productiehuis Na Ons De Zondvloed.
Twee short films over verdriet, verlies en verbondenheid.
Collages uit de Quarantaine, gemaakt door Karolien Hulpiau.
Hilde Frateur werkt met lied, muziek en leeft met beelden. Net voor de corona crisis heeft ze enkele mooie Nederlandstalige liederen geschreven en opgenomen.
Blijf in uw kot... Veel opa’s en oma’s verlangen naar hun kleinkinderen. Maar het mag nu even niet. Opa Reny Vatteroth schreef er een liedje over, voor zijn kleindochter Axelle. Op de muziek van ‘Mag ik dan bij Jou’ van Claudia De Breij.
Woorden van troost. Het is een eenvoudige titel, maar het zegt wel exact wat we proberen te doen. Troost willen we bieden, aan al wie daar, om welke reden dan ook, nood aan heeft.
Troost en steun bieden aan elkaar is moeilijk in een tijd van corona en social distancing. Maar met wat inventiviteit en de juiste communicatiekanalen laten we iemand in rouw weten dat hij/zij er niet alleen voor staat.
Doodgaan hoort bij het leven. Toch staat de wereld even stil wanneer een dierbare overlijdt of wanneer je zelf met je levenseinde wordt geconfronteerd. Verdriet en gemis vormen immers de keerzijde van graag zien.
De Grens is een podcast die Thijs Tollenaar maakt over zijn broer Rutger die onverwacht overleden is. Elke aflevering is een audioverhaal waarmee hij het portret van zijn broer ineen puzzelt en praat over rouw, verlies maar vooral over de draad weer oppakken.
Een tiental geanimeerde kortfilmpjes over uiteenlopende onderwerpen: verlies, verdriet, rouw, eenzaamheid ... maar ook vriendschap, liefde en hoop!
Aan het woord is Carl Geubbelmans met De dag die er al is. Als filosoof gaat hij graag op zoek naar woorden met een diepere betekenis
Een moreel consulent blijft aan de slag in een woonzorgcentrum en deelt hier een persoonlijke getuigenis.
De dood maakt deel uit van het leven. Maar welke betekenis zouden we nog kunnen geven aan het leven als we niet geloven in een leven na de dood? Dit filmpje probeert een antwoord te geven op deze en andere vragen.
Voel je je verloren? Of eenzaam? Heb je nood aan wat verstrooiing, een portie verse moed of gewoon een warme stem? Geniet dan van deze selectie hartverwarmende verhalen. Zet je, dan maken we het samen gezellig.
Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. In de vierdelige podcastreeks ‘Ik mis je’ van NPO Radio 1 vertellen Angela, Joachim, Laura en Lies aan Manu hoe zij omgaan met verlies en gemis in hun leven.
In haar podcast ‘Anders Nabij’ praat Eva Droogmans (Radio 2) met vijf gezinnen die een kind hebben verloren. Zij vertellen over het verlies, over wie hun zoon of dochter is geweest en over hoe zij hun leven daarna terug weer wat richting hebben kunnen geven. “Ja, er is verdriet. Maar er is vooral liefde. En heel veel veerkracht”.
“Je moet rouw niet verwerken, maar overleven”, dat zegt Manu Keirse in Knack. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 geeft hij nog meer waardevol rouwadvies.
Muziek werkt helend voor degenen die achterblijven na het verlies van een dierbare. DeMens.nu en de huizenvandeMens bundelden een aantal nummers die jou troost kunnen bieden in tijden van verdriet.
Caroline Pauwels is rector van de Vrije Universiteit Brussel. Op radio 1 ging ze samen met luisteraars op zoek naar hartverwarmende nummers. Haar thema: liedjes over verdriet die meteen ook troost brengen. Beluister 'De zomer van Caroline Pauwels' hieronder.
Reeks interviews over de verschillende manieren waarop mensen omgaan met verlies, gevat in een ontroerende montage.
Het Belgische duo Fauve Debuysscher en Dimitri De Smet - beter bekend als Unexpected Visitors - interpreteert op geheel eigen manier muzikale klassiekers.
TedTalk van de hand van een Amerikaanse schrijfster die vanop de eerste rij heeft ervaren hoe zwaar verlies kan vallen. En hoe je nadien terug recht krabbelt.
Kort, maar krachtig filmpje over een koppel dat het verlies van een kind moet verwerken. Moeder en vader gaan op een andere manier om met het gemis, maar vinden elkaar in kleine gebaren.
Weinig zaken bieden meer troost dan een mooi liedje. Vader Dave en dochter Claire coveren met ontroerende eerlijkheid de Disney-klassieker You’ve Got a Friend in Me van Randy Newman. Nostalgie naar Toy Story, of een heerlijk nieuwe ontdekking voor jong en oud.
Elisa is vierentachtig jaar en verliefd… op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?
Waarom? Het is misschien wel dé meest gestelde vraag als het gaat over zelfdoding. Radiomaker en docent Eva Moeraert zoekt uit in haar podcastreeks waarom haar toenmalige vriend Bjorn 22 jaar geleden uit het leven stapte.
Aan het woord is Winnie Belpaeme met Wat is Leven. Ingelezen met zicht op de velden.
gedichten als medicijn
Wanneer de nood aan troost acuut wordt, is poëzie een sterk wapen. Gedichten hebben de gave om ons hoop en houvast te bieden. ze brengen onder woorden wat vaak niet eenvoudig te vertellen valt.
Maar wat is dat eigenlijk, depressie, verdriet, pijn? Kunnen, moeten, of mogen we er iets aan doen?
Soms zit alles mee: een goede gezondheid, een gelukkig gezin, een zinvolle job als leerkracht… En dan klopt plots de dood aan je deur.